Αρχαιοελληνική Λύρα 2.0 (r&d project)

Εργαζόμαστε διαρκώς πάνω σε νέα ερευνητικά projects, μερικά εκ των οποίων μας οδηγούν σε εξαιρετικής ποιότητας μουσικά όργανα.
Αυτή την περίοδο έχουν εστιάσει στην κατασκευή και διάθεση αρχαιοελληνικών λυρών, με τη βοήθεια 3d Scanning & Modeling τεχνολογιών!

Με τα 3d models και τα λεπτομερή κατασκευαστικά σχέδια έτοιμα, το project εισήλθε άμεσα στη φάση της “πρωτοτυποποίησης”. Με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνολογιών ξυλουργίας, πειραματιστήκαμε με την ακουστική και μουσική συμπεριφορά των υλικών και διαφορετικών τρόπων σύνδεσης τους, προτού καταλήξουμε στο πρώτο ολοκληρωμένο μοντέλο.

Workshop Οργανοποιΐας - Ευρωπός, Κιλκίς

Με το πέρας της φάσης “πρωτοτυποποίησης”, καταλήξαμε με τα δύο πρώτα ολοκληρωμένα και άκρως ποιοτικά (από μουσικής άποψης) μοντέλα αρχαιοελληνικής λύρας: τη Χέλυς 2.0 και τη Βάρβιτος 2.0. Και τα δύο όργανα κατασκευάστηκαν από υλικά διαθέσιμα στην αρχαιότητα, όπως καύκαλο χελώνας, κόκκαλο, δέρμα προβάτου, έντερα για χορδές κ.λπ.

Workshop Οργανοποιΐας - Ευρωπός, Κιλκίς

Με τα πρώτα ολοκληρωμένα μοντέλα αρχαιοελληνικών λυρών ανά χείρας, επισκεφθήκαμε το Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Μ.Μ.Ε., ηχογραφήσαμε τα όργανα και προχωρήσαμε στην ηχητική τους ανάλυση ώστε να εντοπισθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μουσικών οργάνων. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής επιβεβαίωσαν τις αρχικές μας σκέψεις!

Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Μ.Μ.Ε. - Τμήμα Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε. (Α.Π.Θ.)

Με την επιβεβαίωση της μουσικής ποιότητας των πρώτων μοντέλων μας της αρχαιοελληνικής λύρας, ξεκινήσαμε το τελικό στάδιο ανάπτυξης των μουσικών οργάνων: την ανάπτυξη διαφορετικών αρχαιοελληνικών λυρών (για αρχάριους, για προχωρημένους κ.λπ.) και το τελικό τους ρεφινίρισμα, λίγο πριν την προσφορά τους στο μουσικό και μουσικόφιλο κοινό!

Workshop Οργανοποιΐας - Ευρωπός, Κιλκίς

Τιμητικός έπαινος στην πρώτη παρουσίαση των αρχαιοελληνικών λυρών στο κοινό! Απονεμήθηκε στην ομάδα του “The Lyre 2.0 Project” από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσ/νίκης Α.Ε. και το Κέντρο Δημιουργικής Οικονομίας Θεσ/νίκης.

Συνέδριο Designing Creative Synergies 2014 - Θεσσαλονίκη, 28-4-2014

Pin It on Pinterest

Share This